2018. június 15., péntek

A Tai chi mint spirituális út


Amikor a Tai chiról beszélünk, megjelenik a képzeletünkben a kínai parkokban lassú mozgássort végző idősebb emberek képe. Vagyis a mozgást, vagy egy fajta tornagyakorlatot azonosítunk vele, melynek gyakorlása egészséges. Időseknek kiváló, hiszen nincs benne ugrás, futás, ezáltal kíméli az ízületeket. Nincsenek benne kitekert testtartások, vagy gyors, hirtelen ritmusú mozdulatok, így képesek végigcsinálni a gyakorlatokat nagyon idős emberek  is. Sőt, a legtöbben Kínában nem is nagyon kezdik el korábban, mint a nyugdíjas évek kezdetén.

Vannak iskolák, ahol erre fektetik a legnagyobb hangsúlyt, és mint mozgásterápiát végzik nap, mint nap, az egészség visszaszerzése, és megőrzése céljából. Különféle mozgásszervi problémákra Kínában orvos írja fel, de az energiaáramlás fokozásával, és helyreállításával sok másféle betegség esetén is hasznos.

Ha a kínaiaknak azt mondjuk Tai chi, nekik erről a szóról nem a mozgás, vagy a harcművészet, hanem a Yin-Yang szimbólum jut eszükbe. Ennek a szimbólumnak ugyanis Tai chi a neve. A Yin-Yang elv, és annak szellemisége, és az, hogy hogyan találjuk meg az egyensúlyukat a mozgásban, az életmódunkban, a világlátásunkban,  fontos része a Tai chi művészetének.

 A taoista bölcsek által több ezer éve létrehozott tudás itatja át, és érhető el rajta keresztül. A test a lélek és a szellem harmóniáját célozza meg a nekik megfelelő gyakorlatokkal, így a spirituális és szellemi út része a Tai chi teljes rendszerének. A testgyakorlás elemei több ezer éves harci művészet elemei. A lélekre az energiarendszeren keresztül a légzés segítségével tudunk hatni, míg a szellemi gyakorlat  a meditáció, melyet mozgásban végzünk. Hatalmas élmény, mikor mindez összeáll, és a három szintnek megfelelő gyakorlatokat  egy időben, egy formagyakorlat közben sikerül megvalósítani.

Nagyon érdekes megismerni a Tai chi mozdulatok közvetlen kapcsolatát a I Ching (Változások könyve) Yin és Yang vonalakból felépülő képeivel, és megkeresni magunkban, és másokban az Öt Elem rendszer által tanított alaptulajdonságokat, és azok egymásra gyakorolt hatásait. Egy idő után ezek az elméletek már nem csak az edzések idejére adnak megfigyelnivalót, hanem szép lassan becsordogálnak az élet minden területére.

Miközben a tai chi formagyakorlatait végezzük, a  folyamatos lassú mozgás közben a test nem zsibbad el, mint ülve, viszont nem is fárad el, mert a mozgássor úgy van összeállítva, hogy míg egyik oldalunk megfeszül, a másik megpihen, és ezen  pulzálás közben az energia folyamatosan áramlik. Ez az energiaáramlás oldja a blokkokat, fenntartja az egész testben az egészséges működést, folyamatos flow élményt ad. Az elmét leköti a mozgásra való figyelés, a test fájdalma nem rántja vissza a gyakorlót a meditatív állapotból, így a közben végzett meditáció sokáig fenntartható.

Vagyis a spirituális és szellemi út a tai chiban a testgyakorlás segítségével valósul meg. A mi iskolánkban elsősorban ezen van a hangsúly, nem gyógyítunk betegeket, nem járunk harci versenyekre, sem bemutatókra. A taoista elméletekre alapozva elindulunk az Úton (Tao), befelé, önmagunkba, és úgy ad a tai chi egyre több és több felfedeznivalót, és élményt mindhárom szinten, ahogyan mi belerakunk magunkból egyre többet a gyakorlásaink során. 

Ha szívesen elindulnál ezen az úton, írj a taichi.kucko@gmail.com címre egy e-mailt a részletekért. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése