2013. december 11., szerda

Tai chi legyező

A harci legyező a tai chi legfiatalabb fegyvere, bár a többi, ezek szerint régebbi formánkban is őrzik a nevek, mint pl. „legyezőnyitás” a 48-as és a 108-as formában, vagy „vaslegyező” a szablyaformában. 

A harci legyező eredetileg fémlapokra feszített anyag volt, de volt olyan is, hogy maguk a lapocskák háromszög alakúak voltak, és ahogy kinyitották, a legyező gyakorlatilag egy fémpajzzsá alakult. A fémlapocskák élesek, és hegyesek voltak, így a legyező, amit addig hétköznapi eszközként használtak, titkos fegyverré válhatott. Kéznél, sőt kézben volt eleve, így ha kellett, azonnal lehetett használni fegyverként.

Tudott szúrni és vágni, mint a kard, ütni, mint a bot, és természetesen védeni is, speciális módon, hiszen a nyitott legyező pajzsként szolgálhat, forgatásával pedig akár az érkező köveket vagy nyílvesszőket is el lehet söpörni. Lapjai közé kis tüskéket rejtettek, melyek az első nyitással kirepültek belőle. 

                                               
                                          A kép alkotóját nem ismerem

A legyező fegyveres harcmodor arra a logikára épül, hogy a forgó testet nehezebb eltalálni, a találatok (ököllel, kővel, bottal) könnyebben lecsúsznak róla, ezért szereti alkalmazni a fordulásokat, forgásokat, és az eszköz forgatását is. Ez sok izgalmas, és élvezetes mozdulatot eredményez.

Mivel a legyező a legrövidebb fegyver, könnyebben megszokható vele az eszközhasználat, ám jobban ügyesíti a kezet, mert nem csak tartani és forgatni kell, mint a többi fegyvert, hanem nyitni, csukni is. Létezik két kézben tartott két legyezővel végzett formagyakorlat is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése