2014. február 6., csütörtök

Beköszöntött a Yang - Fa - Ló éve

A kínai asztrológia az Öt Elem Tanára épül, melyet a Tai chiban is használunk. Alapja még a Hagyományos Kínai Orvoslásnak, a Feng Shuinak, olyan alapelmélet, mely segít jobban megérteni a világ változásainak ritmusát. Ez a kis írás azoknak szól, akik már ismerik, és használják ezt a rendszert a tai chi kapcsán, tehát tudják, melyik Elem mit takar, és hogyan hat egymásra.

Hogy kerül épp a Yang, a Fa és a Ló az idei évhez, és mért halljuk akkor, hogy Tüzes év lesz?

Kínai naptár szerint 4711-et írunk, vagyis egy tíz éves ciklus első évébe léptünk. Az Elemek sorrendben, melyek az Égi minőséget hordozzák: Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz. (Ha nagy betűvel írom őket, a szellemi minőséget, ha kicsivel, akkor az  anyagi formát értem alatta) Minden Elem megjelenése évében erősödik, az év végére ér a tetőpontjára, ez lesz az Elem Yang éve, hiszen ekkor válik aktívvá, teremtővé. Az Elem második évében lesz Yin év, mert lassan csökken az aktivitása, és év végére múlik a hatás, hogy átadja helyét a következő Elemnek. Így jön ki az Elemek tekintetében egy 10 éves ciklus. Ez az év, mivel 1-esre végződik a kínai naptár szerint, és mivel az új Elem első éve, Yang év, az első Elem a ciklusban pedig a Fa: így lesz az év Yang Fa Elemű. 

A Földi minőséget hordozó hatásokat, megfoghatóbb, emberek körül élő állatok képeivel szimbolizálták, de ezeknek is van saját Elemük. Az állatok tehát: Patkány – Yang Víz, Bivaly – Yin Föld,  Tigris – Yang Fa, Nyúl – Yin Fa, Sárkány – Yang Föld, Kígyó – Yin Tűz, Ló – Yang Tűz, Kecske – Yin Föld, Majom – Yang Fém, Kakas – Yin Fém, Kutya – Yang Föld, Dísznó – Yin Víz.  Ennek a sorrendnek is látható a ritmusa, egyfelől a Yang és a Yin váltakozva követik egymást, másfelől pedig két-két azonos Elem között mindig van egy Föld, így létrejön egy 12 évből álló ciklus. Az Égi minőségű 10 éves ciklus és a Földi minőségű 12 éves ciklus adja ki azt a rendszert, melyben ugyanaz az Elem ugyanazzal az Állattal 60 évente találkozik össze.

                                              (A kép alkotóját nem ismerem)

A Ló, Yang Tűz Elemű minőséget hordoz, amit nem veszít el attól, hogy éppen Yang Fa Égi minőség hat az évre, (nem változik át Tűz Lóból Fa Lóvá) hanem a Yang Fa Égi minőség és a Yang Tűz Földi minőség (Ló) együtt lesz jelen idén. Hogy ez hogyan fog hatni az életünkre, nagyban függ a saját Elemeinktől, (mely nem csupán a születési évünk Elemeit és Állatát jelenti!) Pl. teljesen más a helyzet, ha valakiben kevés a Tűz Elem, és most az év Eleme ezt felerősíti, mint ha valakiben sok a Tűz Elem, és azt erősíti fel. Általánosságban viszont az elmondható, hogy mindaz, amit a Tűz és a Fa minőségről tudunk, erőteljes hatással érkezik meg (hisz mindkettő Yang idén) és tudjuk azt is, hogy a Fa még táplálja is a Tüzet. Érdemes megfigyelni a hatásokat! Sok sikert kívánok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése