2018. december 16., vasárnap

Tél - A Víz Elem évszaka

                                                           



Kedvenc bölcsesség rendszerem, a kínai Öt elem tana és a rá épülő Kínai asztrológia szerint a tél időszaka a Víz Elemhez tartozik. Ekkor csökken a fény, és a meleg, a természet visszahúzódik, szinte halott állapotba kerül. Megszűnik a növények burjánzása, csendben elbújnak téli álmot aludni az állatok, eltűnnek a rovarok, elhallgatnak az énekesmadarak. Ahogy a víz alkalmazkodik ahhoz a formához, amit kitölt, úgy alkalmazkodnak a természet Víz Elemű erejéhez az élőlények.

                                       kép: unsplash.com


A Yin nem csupán a Yang hiánya

A Víz a legerősebb Yin elem. A másik négy Elem: a Fa, a Tűz, a Föld és a Fém is változó mértékben, de nagyobb arányban Yang, és kevésbé Yin. A Víz a leglágyabb, mégis nagyon erőteljes hatású Elem. Tőle kapjuk, ami nyugodt, ami hideg, csendes, és mozdulatlan. Ahogy a víz képes eloltani a tüzet, úgy képes megállítani a Víz Elem a belőle áradó Yin erejével a többi Elem Yang erejét. Olyannyira, hogy maga a víz is, bár a természetben önmagától nem mozog, de mozgékony, vagyis bármilyen hatás éri,  legyen az lejtő, szél, vagy gravitáció, arra mozgással reagálva alkalmazkodik, ilyenkor télen, a Víz Elem uralta időszakban csendes mozdulatlanságba dermed, nem folyik, nem mozog, megfagy. A természet azt súgja, hogy álljunk meg kis időre, készüljünk fel egy új ciklusra, ahogy a növények és az állatok is így tesznek, míg várják a tavaszt körülöttünk. Tudni várni, amikor arra van szükség, nagyon fontos Yin erő.

Összhangban a természettel

Tudatosan megélve az ilyen téli időszakok kedveznek annak, hogy bekuckózzunk, egy forró tea mellett együtt legyünk, pihenjünk, ne most loholjunk megvalósítani mindent. Ahogy nagy hóban haladni előre csizmában és nagykabátban lassabb, és nehezebb, mint más évszakokban, ilyenkor érezhető, hogy bármilyen nagy erőkkel próbálunk valamit megvalósítani, mintha minden és mindenki az ellenkezőjét akarná. Nem kapunk szabad utat, vagy segítséget, valahogy nem haladnak gördülékenyen a dolgok.

Sokan érzik magukban, hogy ilyenkor jó volna többet aludni, jó volna többet otthon lenni, néha órákig csendben lenni és nem mozdulni. Úgy gondoljuk, talán valami baj van velünk, holott ha körülnézünk, látható, hogy a bolygó természetben élő növényei és állatai, valójában minden élőlény így tesz körülöttünk. Ez a felkészülés, a tervezés időszaka, amikor az ősszel elvetett mag mozdulatlanul várja az új napfényt, az új erőt, energiát, hogy majd növekedésnek indulhasson. Mi is akkor vagyunk harmóniában a természettel, ha majd a Víz időszak után kezdünk bele új dolgokba, hogy megvalósulhasson mindaz, amit mindaddig magunkban dédelgetünk.

Elmélyülés és empátia

Érdemes megkeresni az olyan örömet adó tevékenységeket, melyekhez csend és nyugalom kell. Más élmény ilyenkor pl. a hímzés, a gyertyaöntés, vagy az illatszerkészítés, a festés, a  fafaragás, a novellaírás, mint más évszakokban, mikor az egész világ nyüzsög, éget a Nap, és minden percben valami kifelé hív a szobából. Ezekhez a tevékenységekhez idő és elmélyülés kell. A régi korok kézművesei is télen készítették el a portékáikat, amit aztán a tavaszi és nyári vásárokra vittek. Télen otthon egyedül a családjukkal voltak nyugalomban, míg nyáron sokat utaztak, sok emberrel találkoztak. Miközben az ember belefeledkezik az alkotásba, meditatív állapotba jut, és ez olyan dimenzióját nyitja meg a bölcsességnek, ami az intuícióban gyökeredzik, és a tapasztalatból születik.

Nemcsak a bölcsességet kapjuk a Víz Elemtől, hanem azt a fajta érzékenységet is, amivel bele tudjuk élni magunkat mások helyzetébe. Ezért előtérbe kerül ilyenkor a lélek, és az érzések. Könnyebben fordulunk egymás felé, és segítünk azoknak, akiknek szüksége van rá. Víz időszakban kívülről sötétet, hideget, csendet kapunk a természettől, ezért az életünket, és egymás életét a bennünk lévő fénnyel tudjuk megvilágítani és a bennünk lévő melegséggel tudjuk felmelegíteni. Erősebben egymásra tudunk hangolódni, mint máskor, így a téli ünnepekkor szeretteinkkel, embertársainkkal együtt töltött órák adnak feltöltődést.

Figyeljünk a természetre, és a belső érzéseinkre! Nincs olyan növény, ami egész évben virágzik. Mi sem tudunk a maximumon lenni mindig. Amikor a természet megnyugszik, nem kellene nekünk sem vele szemben megpróbálni máshogy működni. Amikor a természet felkészül egy új ciklusra, mi is érezzük télen, hogy erre van szükség, és engedjünk neki. Amikor a csend ideje van, akkor a csend ideje van…




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése