2019. január 4., péntek

Chi kung, az ősi mozgásterápia





A chi kung (Qigong) Kínából származó mozgásrendszer, a kínai császárok egészségét és hosszú életét segítendő fejlesztették ki, az emberi test, és a benne működő energiaáramlás megfigyelése alapján. Titkos átadás útján tanították a következő nemzedékeknek, évszázadokon át, a világ másik felén. Később sokrétű lett a chi kung rendszere, másféle célokra is kidolgozták, most kifejezetten az egészségvédő és egészséget helyreállító gyakorlatokról lesz szó.



Az energiarendszerünk

Szerencsések vagyunk, hogy az ősi Kínából végül elért hozzánk is. Több, mint húsz éve ismerkedtem meg vele, a tai chi tanulás kapcsán. Mindkét rendszer alapja energetikailag a három fő energiaközpont, és az egész testet behálózó meridiánrendszer, melyet a hagyományos kínai orvoslásban is használnak az akupunktúrás kezelések térképeként.

Ahogyan egy városban a vízvezeték hálózat segíti a víz áramlását és eljutását a város minden pontjára, a meridiánok ilyen csatornarendszerként szolgálnak az energiatestünkben, melyben az energia folyamatosan áramlik, elérve és táplálva testünk minden sejtjét.

Az akupunktúrában az elakadt, és így azon a helyen felhalmozódott energiát tűvel segítik tovább áramlani, és eljutni azokra a helyekre a testben, ahol energiahiányos állapot alakult ki az elakadás miatt. Így gyógyítják a különféle betegségeket az áramlás helyreállításával.

A chi kung légzéssel (belső – vai dan) és mozgással (külső – nei dan) ér el hasonló hatást. A kínaiak azt figyelték meg, hogy az energiaáramlás fenntartásával az egészség fenntartható és a megromlott egészség helyreállítható.




A képet Szabó Luca festette nekünk, köszönet érte

Nem azért látni szinte kizárólag öreg tai chit és chi kungot gyakoroló embereket a Kínából érkező felvételeken, mert ezt akkor érdemes elkezdeni, hanem mert akik tai chit és chi kungot gyakorolnak, ők élnek ilyen sokáig. Sokszor 100 évhez közeli férfiak és nők is láthatók ezeken a filmeken, akik nem a kórházi ágyban, vagy az orvosi váróban töltik a napjaikat legyengülve, hanem a parkokban gyakorolnak. Még van bennük életerő, jókedvűek és aktívak. Mindkét rendszer gyakorlatairól elmondható, hogy akár 100 évesen is gyakorolhatók, mert nincsenek benne ugrások, így az ízületeket kímélőek a mozdulatok.

Egészséges mozgásforma

Mi itt Európában úgy növünk fel, hogy a versenysporttal találkozunk leginkább az iskolában, ahol a cél a saját teljesítőképességünk határainak elérése, és meghaladása, ezáltal mások legyőzése. Emiatt megszoktuk, hogy akkor tartjuk megfelelőnek a mozgást, ha elfáradunk tőle, az a jó, ha fáj, úgy tanultuk, akkor fejlődünk, ha szenvedtünk, és azt gondoljuk, ez így egészséges is. Sok esetben a versenysport túlterheli a szervezetet. Ez hosszú távon nem az egészséget támogatja, mert azt az életenergiát mozgósítjuk, és használjuk el, idejekorán, melyre szükségünk volna életünk későbbi szakaszában.

A gyakorlás hatásai

Egy chi kung gyakorlás nagyon érdekes élmény. Nem egy testhelyzetet tartunk ki, hanem finoman körkörösen mozgunk. A mozgássorok könnyen elsajátíthatók, semmilyen különleges készségre, vagy előképzettségre nincs szükség hozzá. Ahelyett, hogy elfáradnánk, felfrissülünk tőle. Utána nem lerogyni és aludni vágyik az ember, hanem aktívabb lesz. Egy-két chi kung gyakorlattal kiváltható a reggeli kávé, nem szükséges hozzá nagy tér, hosszú előkészület, vagy speciális ruházat, nem kellenek hozzá eszközök. A gyakorlatok nem fárasztanak ki úgy, hogy leizzadjunk, mégis kellemes melegség árad szét a testünkben.

Miközben a gyakorlatokat végezzük, tudunk befelé figyelni, hogy mit érzékelünk, így kapcsolatba kerülünk a belső testi és lelki működésünkkel, tudatossá válunk felőle, hogy mit érzünk, vagy érzékelünk. Oldja a stresszt, a gyakorlás során nyugalom, belső béke, harmónia érzékelhető.


Gyere, csatlakozz hozzánk most, szeretettel várunk!
Érdeklődni a taichi.kucko@gmail.com címen lehet



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése