2020. április 23., csütörtök

Az online mozgástanulás buktatói


                       

Nagyon szeretem a virtuális teret. A kapcsolódásnak egy olyan formáját teszi hozzá az életünkhöz, ami színesíti azt. Virtuálisan találkozhatunk olyanokkal, akiknek létezéséről tudomásunk sem volna az internet nélkül, de így beszélhetünk velük a számunkra fontos, kedves, vagy hasznos dologgal foglalkozó online csoportokban. Megnézhetjük például, mások hogyan űzik ugyanazt a művészetet, amit mi, a  világ legtávolabbi csücskén. Megmutathatjuk nekik, vagy ők beavathatnak minket abba, mit ismerünk másképp, vagy bizonyos területeken milyen újdonságok jöttek létre az adott dologban.



kép:pixabay.com
             
Vannak azonban olyan területek, amiknek nem tesz jót, ha virtuálisan kezdjük el tanulni. Nagyon sok könyv és DVD született korábban is mindenféle mozgás tanuláshoz, de most, hogy a virtuális térbe kényszerül minden mozgást tanító és mozogni vágyó, megjelentek az online órák és edzések, ahol a tanár élőben tanít, és a résztvevők chatben hozzászólhatnak, de a tanító nem látja, amit a résztvevők csinálnak.

Nem vitatom, hogy sokminden van, amit online is át lehet adni a mozgástanuláson belül. Azonban mindenki úgy gondolja, hogy az alapok, az egyszerű lépések és mozdulatok simán lenézhetők online, vagy DVD-ről, aztán majd ha tetszik, meg majd ha bonyolultabb lesz, lehet, hogy szükséges egy tanár élőben, aki személyesen megmutatja a mozdulatokat.

Valójában ennek az ellenkezője az igaz!

Az alapok a legfontosabbak. Egy ház is összedől, ha az alapokat rosszul rakják össze. Ha már áll a ház, de hibás az ablak, vagy a tető, ki lehet cserélni. Az alapot nem. 

Sokszor találkoztam olyannal, hogy mondtam egy instrukciót, hogy például álljon egyenesen a tanítvány, és ő úgy érezte egyenesen áll, holott kissé előre, vagy hátra dőlt. Vagy hogy lazítsa el a karját, és úgy érezte laza, de mikor láttam, hogy nem, és szóltam, megérezte, hogy feszíti. Van néhány sarkalatos dolog, amit a kezdőnek pontosan kell elsajátítania ahhoz, hogy ne ártson a testének egy rossz tartásban végzett gyakorlással. Ennek kontrollálására az online vagy DVD-n nézett tanár értelemszerűen nem képes.

                                              
festmény: Szabó Luca - engedélyével közzétéve

Tai chiban és a Chi kungban a légzést, és az energiaáramlást is figyelnie kell az oktatónak, kezdők esetén is. A testtartások erősen befolyásolják az energiaáramlást, vagy elakadást a testben, és az elakadásokkal végzett gyakorlás szintén ahelyett, hogy előrevinne, gondokat okozhat.

Kevesen laknak akkora lakásban, hogy a számítógép monitor mellett legyen elég hely egy Tai chi formagyakorlat elvégzéséhez online óra keretében. Egy-egy mozdulatot lehetne tanulni, ami hasznos, ha van módja a gyakorlónak amellett a teljes formagyakorlatot is elvégezni valahol, valamikor, hiszen az áramlás a Tai chinak fontos lényege. Ha a tanítvány nem kezdő, pontosítani bizonyos mozdulatokat filmről nézve hasznos lehet, de Tai chit tanulni nem online kellene elkezdeni.

A Chi kung gyakorlatok, gyakorlatsorok bizonyos része tanulható online, abból a szempontból, hogy  kevés helyet igényel, el lehet vele férni a szobában. A belső, (nei dan) légzéstechnikára épülő ülve végzett Chi kung gyakorlatok tanulása csak és kizárólag személyes átadásban működhet, mégpedig egyenként, nem csoportosan, mert a gyakorló visszajelzései alapján dönti el a Mester, hogy milyen gyakorlat lesz a következő lépés és mikor. (Másoknak lehet, hogy más a következő lépés, és hamarabb, vagy később) Ehhez a Mesternek jól kell ismernie a tanítványt, és annak épp aktuális tudását.

A mozgásos Chi kung gyakorlatsorok (wai dan) ha helyesen végzik, gyakorolhatók online vezetővel, de erre is vonatkozik, amit korábban írtam, hogy az alapok beépülése után. Az alapok beépüléséig itt is szüksége van a kezdőnek a tanító személyes kontrolljára. Nemrég olvastam egy kommentet egy online ajánlott (egyébként igen nagyszerű gyakorlatsor) alatt, ahol azt írta valaki, hogy ő nemrég kipróbálta a Chi kungot youtube-ról, és azóta fáj a válla. Ez nem attól van, hogy a Chi kung, vagy az a konkrét gyakorlatsor rossz, nem biztos, hogy a filmen helytelenül végzi, aki bemutatja, hanem attól van, hogy a tanító nem tud közbelépni, mikor a tanítvány rossz tartással  tanulja meg a mozdulatokat.

Mondok egyetlen egyszerű konkrét példát. (Ne próbáld meg leírás alapján megcsinálni, ha nem ismered!) Elterjedt gyakorlat a Kopogtatás az Élet kapuján, vagy más iskolákban Medvetánc névre hallgató gyakorlat, ahol a csípő fordítása elindít egy lendületes törzsfordulást egyik, majd másik irányba váltakozva. A törzs viszi magával a laza karokat, melyek a derékra csapódva „kopogtatnak” az ott lévő energiakapun. (Ming men - Élet kapuja pont)

Ennyi. Milyen egyszerű. Biztos? Még élőben is 10 esetből 9-szer fordul elő, hogy mivel a gyakorlat látványos része, hogy a karok lengenek körbe, a tanítvány, aki először látja, nem a csípővel  indítja a mozdulatot, hanem csak a törzse fordul. De ha túl feszes a törzs és a gerinc körüli izmok, vagy ha a karok nem lazák, nem éri el a gyakorlat a kívánt eredményt, meg is húzódhat az izom.

Legfőképpen pedig, alapállásban a térdeket behajlítjuk. Így kezdődik ez a gyakorlat is, nem véletlenül. Ha a térd nincs megfelelően behajlítva, a keresztcsont területe nem tud ellazulni a forduláshoz, az izmok húzódnak, az energia sem tud megfelelően átáramlani rajta. A térd pedig alapvetően nem gömbcsuklós, mint a csípő, ha nem tartjuk lazán a csípő és a boka nem tudja jó irányba mozdítani. 

Ha csak film van, instrukciók nélkül, szó sem esik róla, tehát a résztvevő nem tudja, hogy ennek óriási jelentősége van. Lehet, hogy észre sem veszi, hogy a bő nadrágban be van hajlítva a bemutatót tartó térde. Online órán elmondják, hogy ez az alapállás, párhuzamos lábfej, hajlított térd. Egyszer elmondják  a gyakorlás elején. Ha a tanító nem veszi észre, hogy a tanítvány a térdét nem hajlította be megfelelően, vagy észrevétlenül kinyújtotta, míg a gyakorlat többi részére figyelt, el lehet érni egy térdfájást. Hiszen ebben a gyakorlatban a fordulgatás a térdek két oldalát extrém módon húzza, ha a hajlítással nem kapott a forduláshoz elég mozgásteret. Pláne nem tesz jót a térdnek, ha ezt a gyakorlatot helytelen tartásban perceken keresztül végzik. Az oktató a youtube-on vagy az online tanfolyamon nem fog tudni korrigálni. Akkor se, ha élőben ott van, és közben olvassa a chatet. 

A tanító csak úgy tud korrigálni, ha látja, mit csinál a tanítvány.

Egy haladó Tai chi gyakorlónak, aki már az alapokat elsajátította, a helyes tartásra már nem kell figyelnie, mert az beépült, az alapelvek szerint gyakorol, és a légzés és energiaáramlás tanulásában is tart már valahol, hasznos lehet a filmről való gyakorlás. Számára egy új Tai chi formagyakorlat egy másik „koreográfia” amiben a lényeg ugyanaz, mint amit már megtanult, a stabil testi, energetikai és szellemi alapokon, amit már tud.

Tudom, hogy most ez egy kényszerhelyzet. Ha megoldható legalább annyi, hogy az online tanfolyam egy olyan platformon legyen, ahol a tanító is látja a tanítványokat, akkor úgy már jobb a helyzet. Filmről ne kezdjen el senki alapokat tanulni, mert a rosszul beépült alaptartás nemcsak egészségtelen a testnek, de később sem könnyebb kijavítani az élőben jelen lévő tanítóval, mint jól megtanulni lett volna.  

Aki kezdő, hozzáértő tanárhoz menjen, élő személyes órára! 

A kiadványok, könyvek, filmek és online órák, majd az alapok beépülése után tudnak segíteni emlékezni a tanultakra, vagy hozzátenni valamit.

Remélem, hamarosan találkozhatunk a virtuális téren kívül is.

                                                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése